Projecten

E-learning module Goedkoop gezonde voeding voor cursusleiders is ontwikkeld in samenwerking met collega Maria Akkermans, de Universiteit Maastricht en GGD Zuid Limburg. Diëtisten zijn gewend om te denken vanuit het gezondheidsaspect. Mensen met een laag inkomen zijn vaak minder gemotiveerd om hun voedingsgedrag te veranderen. Hoe ga je hier als diëtist mee om?  Dat en meer leer je in de e-learningmodule.

De e-learning bevat:

  • De laatste wetenschappelijke inzichten en informatie over de deelgroep
  • De volledig uitgeschreven cursus “Goedkoop Gezonde Voeding.
  • Alle schriftelijk voorlichtingsmateriaal en opdrachten.

Klik hier voor meer informatie.

Cursus Goedkoop gezonde voeding (voorheen Goede voeding hoeft niet veel te kosten) waarbij groepen mensen inzicht krijgen in het samenstellen van een goedkope en gezonde voeding. De cursus bevat veel praktische informatie, is visueel opgezet en gericht op gedragsverandering. De cursus is ontwikkeld in samenwerking met collega Maria Akkermans, de Universiteit Maastricht en GGD Zuid Limburg.

Onderzoek van de Universiteit Maastricht heeft aangetoond dat deelnemers na afloop van de cursus gezonder gaan eten. Zo gebruiken cursisten na afloop van de cursus vaker een vloeibaar bak- en braadproduct voor de bereiding van de maaltijd, eten vrouwen meer vers fruit en eten migranten na afloop van de cursus meer fruit en verse groenten. De cursus wordt daarnaast goed gewaardeerd. De meeste cursisten vinden de bijeenkomsten (heel) interessant (89%), (heel) duidelijk (93%) en (heel) leuk (89%).

Klik hier voor meer informatie.

Cursus Goede voeding hoeft niet veel te kosten is ontwikkeld in samenwerking met collega Maria Akkermans, GGD Zuid Limburg en Kredietbank Limburg met behulp van een subsidie van de Nederlandse Hartstichting. De aanleiding was de constatering dat mensen met een lagere sociaal economische status niet bereikt werden met traditionele voorlichtingsinitiatieven. De Kredietbank Limburg bereikte deze mensen wel in schuldsanering trajecten.

De cursus is regelmatig geëvalueerd, zowel op proces als op effecten op gedrag. In 2012 heeft een grootschalige herziening plaatsgevonden in nauwe samenwerking met de vakgroep Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht en de GGD Zuid-Limburg.  De naam is daarna gewijzigd in “Goedkoop  gezonde voeding”.

 

Lekkerbek, makkelijk en gezond koken voor weinig geld. Kookboekje voor jongeren met weinig kookervaring, het boekje laat zien hoe je lekker en gezond een maaltijd kunt bereiden. Een maaltijd die bovendien makkelijk is klaar te maken en goedkoop is. Het boekje is ontwikkeld in opdracht van GGD Zuid Limburg, Hartslag Limburg en Schoolslag.

 

Van Melik Food Groep, advisering met betrekking tot gezonde voeding en het scholen van winkelpersoneel in het geven van eenvoudige voedingsadviezen.

 

Hartslag Limburg met o.a. cursus Koken in de magnetron, gezonde lunch tijdens kindervakantiewerk, huiskamerbijeenkomsten Gezonde Voeding, voorlichting over voedingsmiddelen in de supermarkt.

 

Let op vet campagne met allerlei voorlichtingsactiviteiten zoals supermarktrondleidingen, roerbakdemonstraties met als doel om de vetinname en met name verzadigd vet te beperken.

 

Nederlandse Hartstichting het verzorgen van voorlichtingsbijeenkomsten over leefstijl en voeding in relatie tot hart en vaatziekten.

 

Gezondheidsmarkt in Sittard ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van de praktijk.