aug 072018

Wanneer een cliënt voor het eerst bij mij op het spreekuur komt, geef ik aan het einde van het gesprek een persoonlijk advies mee. Bij mensen die begeleiding willen om af te vallen hoor ik vaak de uitspraak ‘Maar nu eet ik meer dan dat ik hiervoor deed, val ik dan wel af?’ Afvallen heeft niet altijd te maken met het minderen van eten en drinken. Hieronder antwoord op de vraag: Meer eten en afvallen, kan dat wel?

Energiebalans

Simpel gezegd verlies je gewicht als je meer energie verbrandt dan dat er het lichaam binnenkomt. We halen energie (calorieën) uit eten en drinken. Door middel van beweging en dagelijkse activiteiten verbrand je energie. Wanneer je als doel hebt om af te vallen, is het belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig eet.

Te weinig eten

Te weinig eten kan een averechts effect hebben op het afvalproces. Elk mens heeft een basaal metabolisme. Dit is bij iedereen verschillend, daarom is elk persoon ook uniek. Het basaal metabolisme is de hoeveelheid calorieën die je verbrandt in rust. Dit is de energie die wordt verbrand om alleen de vitale functies (zoals de ademhaling en de hartslag) goed te laten verlopen.

Het eten van te weinig calorieën stimuleert het lichaam om de stofwisseling te vertragen, waardoor je dus minder energie verbrandt. Dit gebeurt vaak met crashdiëten. Wanneer je als doel hebt om gewicht te verliezen, wil je dit natuurlijk voorkomen.

Meer weten? Klik dan hier.

Write a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.